Language

RSC-Raylı Sistemler Kümenlenmesi

Kurucu Başkanın Mesajı

zoom
Kurucu Başkanın Mesajı için yorumlar kapalı

Kurucu Başkanın Mesajı

 

 

 

 

Hayri Avcı

TÜLOMSAŞ Genel Müdürü ve Eskişehir Raylı Sistemler Kümelenmesi Derneği Kurucu Başkanı

Son dönemde dünya üzerinde gözlenen liberalleşme eğilimlerine paralel olarak ulusal ekonomiler önündeki sınırlar büyük ölçüde kalkmış ve ekonomilerin rekabet edebilme yetenekleri, uluslararası alanda ticari ilişkilerin en önemli belirleyicisi haline gelmiştir. Rekabetin artan önemi, ülkelerin geleneksel ticaret yaklaşımlarının değiştirilmesini beraberinde getirmiş ve birçok ülke tarafından uygulanmış ve başarısı kanıtlanmış olan “kümelenme yaklaşımı” günümüzün en çok ön plana çıkan yaklaşımı haline gelmiştir.

Raylı Sistemler Sektörünün günümüzde cazip kıldığı yönelimler nedeniyle ülkemizde bu sektöre yapılacak yatırım, üretim ve pazarlama çalışmalarının bireysellikten çıkarılarak ortak bir paydada, işbirliği yanında rekabete olanak tanıyan çözümler, bu konuda ortaya konan hedeflere yönelik yatırımlardan daha yüksek pay almayı olanaklı kılacaktır. Bu nedenle Ülke Sanayisinin gelişimi açısından 2011 yılının Haziran ayında Eskişehir Sanayi Odası’nın öncülüğünde kurucu üyelerle birlikte Raylı Sistemler Kümesi’ni kurduk. Bu amaçla Anadolu Üniversite, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Organize Sanayi Bölgesi, TÜLOMSAŞ, Savronik Elektronik San. ve Tic. A.Ş. Esray Makine  Otomotiv İnş. San. ve Tic. A.Ş., Akar Makine San. ve Tic. Ltd. Şti. ve Bekel Beyaz Eşya Sanayi ve Tic. A.Ş. Hisarlar Makine San. ve Tic. A.Ş. bir araya geldiler.

Ar-Ge ve Test çalışmalarının yapılabilmesi ve yine Şehrimizde bu amaçla bir merkezin oluşturulması TÜLOMSAŞ’ ın hedefidir. Anadolu Üniversitesi tarafından günümüzde yürütülen Raylı Sistemler Mükemmeliyet Merkezi ise bu hedefin sonucudur. Bütün bu çalışmalar tamamlandığında Ülkemizde Raylı Sistemler Sektörünün dünyadaki pazardan alacağı pay sadece yan sanayi ürünlerinden değil, teknolojisine sahip olduğumuz ana ürünlerden sağlanacaktır. Bunun yanında yine ülkemizde raylı sistemler üretim merkezi Eskişehir olacaktır.

RSK dünya genelinde, kümelerle işbirliği yapabilecektir. Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programı kapsamında 4 ayrı ülkeden 6 Raylı Sistem Kümesi ile görüşmeler 2010 yılında başlamıştır. Gelişerek sürecektir.

 

Dernek ve Küme olarak vizyoner yaklaşımımız;

Hızlı tren uygulamalarının ülkemizde başlatılması ile yeni projelerin uygulamaya alınması, Demiryolu araç sektörünün Sanayimizde bir amiral gemisi olarak  bölgemizde ekonomik yarar sağlamada  ve teknolojik gelişmelerde öncülük etmeyi hedefliyoruz. Şehrimizin ve bölgemizin Demiryoluna yönelik;  araç imalatı, alt yapı ve üst yapı gibi konularda bir merkez haline gelmesini sağlamaktır. Şirketlerimizin güçlü teknolojik yapıları ile sahip oldukları imkan kabiliyetlerini bir araya getirerek sektörel bazda çekim merkezi oluşturmak; kalite, maliyet ve gerekliliklerin karşılanması gibi konulardaki üstünlükleri ile Yurt dışı pazarlarda etkin olmaktır.